Het door India georganiseerde Raisina-dialoog wordt afgesloten in de schaduw van de bezorgdheid over de Straat van Taiwan
Spanningen tussen China en Taiwan kunnen binnen 2-5 jaar tot een conflict leiden, waarbij de reactie van de EU gecoördineerd wordt met de VS en Zuidoost-Azië neutraal zal blijven.
Dit artikel verscheen in de South China Morning Post op 5-3-2023, geschreven door Kunal Purohit.1
Europa zou kunnen ingrijpen als er oorlog uitbreekt in de Straat van Taiwan, maar Zuidoost-Azië "wil er liever helemaal niet bij betrokken raken", aldus analisten op een politiek forum in India.
De oplopende spanningen tussen het Chinese vasteland en het door zichzelf geregeerde Taiwan, en een mogelijke escalatie tot een oorlog, stonden centraal tijdens de Raisina Dialoog op zaterdag, de laatste van een driedaags forum over buitenlands beleid dat door de Indiase regering werd georganiseerd met de in New Delhi gevestigde denktank Observer Research Foundation.
De spanningen tussen de Verenigde Staten en China zijn blijven oplaaien, met Amerikaanse surveillances boven de zeestraat en de Chinese inzet van ongeveer 68 vliegtuigen en 10 oorlogsschepen in de wateren bij het eiland vorige week.
De oplopende spanningen tussen het Chinese vasteland en het door zichzelf geregeerde Taiwan, en een mogelijke escalatie tot een oorlog, stonden centraal tijdens de Raisina Dialoog op zaterdag, de laatste van een driedaags forum over buitenlands beleid dat door de Indiase regering werd georganiseerd met de in New Delhi gevestigde denktank Observer Research Foundation.
De spanningen tussen de Verenigde Staten en China zijn blijven oplaaien, met Amerikaanse surveillances boven de zeestraat en de Chinese inzet van ongeveer 68 vliegtuigen en 10 oorlogsschepen in de wateren bij het eiland vorige week.
"De tijdlijn voor deze [hereniging] is in wezen 2049," zei Chinoy, een voormalige Indiase diplomaat, verwijzend naar de Chinese honderdjarige doelstellingen om een "harmonieus" China op te bouwen. "Maar ik betwijfel of China het zou doen omdat het zijn eigen economische traject zou ontsporen."
Regionale reactie
De panelleden bespraken ook hoe de Europese Unie op een dergelijke invasie zou reageren. De solide handelsbetrekkingen van de EU met Peking zijn onlangs op een laag pitje komen te staan. Naar verluidt overweegt het blok een verbod op producten die met dwangarbeid zijn vervaardigd, een maatregel die er volgens deskundigen toe zou kunnen leiden dat de EU haar toeleveringsketens van sommige Chinese bedrijven zou loskoppelen.
De voormalige Zweedse premier Carl Bildt waarschuwde in dezelfde discussie Peking voor een mogelijk conflict met Taiwan door te waarschuwen voor een "Europese reactie" daarop.
"De Europese reactie zou in hoge mate worden gecoördineerd met de Amerikaanse reactie," zei hij. "Als het een militair conflict wordt, zal de Amerikaanse reactie voornamelijk militair zijn," en hij voegde eraan toe dat er een Europese militaire bijdrage zou zijn, maar dat die "duidelijk beperkt" zou zijn, waarbij hij verwees naar de vergelijkbare standpunten van de EU en de VS over de oorlog in Oekraïne.
Maar andere panelleden zeiden dat China's buren in Zuidoost-Azië anders zouden reageren.
"Zuidoost-Azië zou liever helemaal niet betrokken raken", zei Lynn Kuok, senior fellow voor veiligheid in Azië en de Stille Oceaan bij het International Institute for Strategic Studies.
"Zuidoost-Aziatische landen zijn terughoudend om te proberen Chinese acties af te schrikken nog voor die acties plaatsvinden, veel minder om krachtdadig op te treden in geval van een noodsituatie in Taiwan," zei ze, eraan toevoegend dat alle landen nauwe economische banden met Peking hebben.
"De uitgebreide economische overeenkomsten die deze landen met China hebben, zouden betekenen dat hun rijstkommen worden beschadigd. Dat juichen zij niet toe", aldus Kuok.
Bildt waarschuwde dat de economische gevolgen van een eventuele invasie van Taiwan door China niet beperkt zouden blijven tot Zuidoost-Azië. "De wereldwijde gevolgen zouden ingrijpend zijn," zei hij.
"Dat heeft te maken met het feit dat ... een militair conflict in dit gebied - [waar] een aanzienlijk deel van de buitenlandse handel van de wereld passeert - de handel zal stilleggen," zei Bildt, en hij waarschuwde dat de Chinese economie zou kunnen "instorten" en dat er "enorme gevolgen" zouden kunnen zijn voor de binnenlandse stabiliteit van het land.
De Indiase kwestie
De sprekers verwezen ook naar New Delhi's eigen gerafelde banden met Peking, in de context van de toenemende Chinese assertiviteit in de regio.
Anil Chauhan, de Indiase chef van de defensiestaf, zei dat het conflict in Oekraïne een les is voor Delhi.
"India moet zelfredzaam zijn; we kunnen niet afhankelijk zijn van de levering van onze wapensystemen van buitenaf. Dat is een grote les die we uit dit conflict trekken," zei Chauhan tijdens de dialoog op donderdag.
De Indiase troepen zijn sinds juni 2020 verwikkeld in een grensconflict met Chinese soldaten langs de Line of Actual Control (LAC), wat heeft geleid tot verhoogde militaire spanningen. Velen in Delhi zijn bang voor een tweefrontscenario van gelijktijdige conflicten met de buurlanden China en Pakistan.
Zonder China te noemen, zei Chauhan dat de invasie in Oekraïne de vraag heeft opgeroepen of landen zich moeten voorbereiden op korte, snelle oorlogen of langdurige militaire conflicten.
"In het geval van India moeten we zien met wat voor soort uitdagingen we in de toekomst te maken zullen krijgen - we denken niet dat er een lang slepend soort conflict komt zoals in Europa," zei hij.
Velen probeerden ook de lopende oorlog in Oekraïne en een mogelijk conflict in Taiwan te gebruiken om Delhi ertoe aan te zetten een sterker standpunt in te nemen tegen de Russische agressie.
De voormalige Amerikaanse minister van Defensie James Mattis zei dat China de reactie van de wereld op de oorlog in Oekraïne "in de gaten houdt".
"Als Rusland erin slaagt de soevereiniteit van Oekraïne te schenden, waarom zouden we dan denken dat China niet meer op zijn hoede zou zijn om op te treden tegen India in de LAC, in de Zuid-Chinese Zee tegen de Vietnamese en Filippijnse belangen of tegen de bevolking van Taiwan?" zei hij.
https://www.scmp.com/week-asia/politics/article/3212413/indias-raisina-dialogue-concludes-under-shadow-taiwan-strait-concerns