Tijd voor een 'koningin'? Heeft Kim Jong-un zojuist de volgende leider van Noord-Korea onthuld?
Pyongyangs dynastie kan een radicale nieuwe wending nemen in haar uiteindelijke vierde iteratie
Deze tekst is een vertaling van het artikel Time for a ‘queen’? Has Kim Jong-un just unveiled North Korea’s next leader? van Russia Today, gepubliceerd door Andrey Lankov, Russische professor op de Kookmin universiteit te Seoul op 9-3-2023.1
Er is een nieuwe en ongewone ster opgedoken op het Noord-Koreaanse politieke toneel: een meisje van ergens tussen de tien en twaalf jaar oud. Misschien probeert Kim Jong-un een verantwoordelijk heerser te zijn - aangezien het land een absolute monarchie is - en heeft hij besloten de fouten van zijn vader niet te herhalen. In plaats daarvan bereidt hij vooraf een troonopvolger voor uit zorg voor stabiliteit en om de macht in handen van zijn familie te houden.
Op 18 november werd de intercontinentale ballistische raket Hwasong-17 getest vanaf de internationale luchthaven Sunan van Pyongyang. Wat de aandacht van de waarnemers echter trok, was niet het feit dat er weer een ICBM werd gelanceerd, maar de aanwezigheid van een pre-tienermeisje. Zij verscheen met haar vader en moeder, opperste leider Kim Jong-un en zijn vrouw, Lee Sol-ju. Al snel bleek dat het meisje Kim Ju Ae heet en dat zij de tweede dochter is van het Noord-Koreaanse regeringspaar.
Het in het openbaar verschijnen van een Noord-Koreaanse leider met zijn kinderen is op zich al een ongekende stap. En de aanwezigheid van Kim Ju Ae was een signaal dat de traditie op dit gebied aan het veranderen is. Tussen eind november en eind februari is Kim Ju Ae zes keer in het openbaar verschenen. Van bijzonder belang is haar aanwezigheid, op 7 februari, bij een receptie ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de Noord-Koreaanse strijdkrachten. De in de officiële pers gepubliceerde foto's tonen het meisje zittend aan een bankettafel, met haar vader links en haar moeder rechts van haar, en vier legergeneraals in volledig uniform die in de houding achter hen staan.
De vele publieke optredens van Kim Ju Ae en de plotselinge aandacht die zij van de officiële pers heeft gekregen, hebben velen doen speculeren dat Kim Jong-un besloten heeft het meisje tot zijn opvolger te benoemen. De keuze van een vrouw als 'volgende Kim' hoeft op zich niet te verbazen: naar de maatstaven van de Noord-Koreaanse elite kan Kim Jong-un worden beschouwd als liberaal op het gebied van genderkwesties en benoemt hij vaak vrouwen op hoge posten (minister van Buitenlandse Zaken Choi Seong-hee is slechts een van de vele voorbeelden).
Toch is het besluit om eventueel een erfgenaam te benoemen die nog geen tiener is, ongekend. Maar er kan een reden voor zijn.
Het besluit dat erfelijke opvolging ideaal was voor Noord-Korea en zijn heersende klasse dateert uit de jaren zestig, tijdens het bewind van Kim Il-sung, de grootvader van Kim Jong-un. Deze stap werd waarschijnlijk beïnvloed door de gebeurtenissen in de USSR na de dood van Jozef Stalin. Het kwam als een schok voor Kim Il-sung dat mensen uit de inner circle van de overleden leider het voortouw namen bij de postume kritiek. Toen hij dit zag, kwam Kim Il-sung waarschijnlijk tot de conclusie dat hij een opvolger moest benoemen nu hij nog leefde.
Al snel moest Kim Il-sung echter een tweede les leren. Mao Zedong gebruikte een soortgelijke logica om een opvolger te benoemen. Die persoon was de toenmalige opperbevelhebber van het Chinese leger, Lin Biao. Lin Biao besloot echter de dood van de grote roerganger niet af te wachten en probeerde een staatsgreep te plegen waarbij hij omkwam.
Op basis van de ervaring van de twee communistische giganten kwam Kim Il-sung waarschijnlijk tot de conclusie dat zijn opvolger iemand moest zijn die niet in de verleiding zou komen om zijn eigen steun te vergroten door een campagne van postume kritiek te organiseren, en die niet in de verleiding zou komen om het proces te versnellen en hem uit de macht te zetten zonder zijn natuurlijke dood af te wachten. Het is duidelijk dat slechts één persoon aan deze criteria kon voldoen - de zoon van de leider zelf.
Kim Il-sung had verschillende kinderen bij minstens twee vrouwen, maar hij koos voor zijn eerstgeboren zoon, Kim Jong-il, die in 1941 in Sovjet-Rusland werd geboren (niet in 1942, zoals de Noord-Koreaanse propaganda beweert, maar in 1941, in de buurt van Chabarovsk, waar hij volgens archiefmateriaal van de Sovjet-Unie Joeri werd genoemd).
Om de een of andere reden had Kim Jong-il echter geen haast om het voorbeeld van zijn vader te volgen. Tot de herfst van 2008, toen hij een beroerte kreeg, benoemde Kim Jong-il geen erfgenaam. Er waren wel verschillende pogingen daartoe geweest, maar die werden snel opgegeven. Pas toen Kim Jong-il de onvermijdelijkheid en de relatieve nabijheid van zijn einde inzag, benoemde hij zijn derde zoon, Kim Jong-un, tot zijn opvolger. Een onofficiële campagne om hem te verheerlijken begon in 2009, terwijl de toekomstige leider in oktober 2010 formeel aan de natie werd voorgesteld.
Blijkbaar werd verwacht dat Kim Jong-un enige tijd in 'training' zou doorbrengen, zijn vader zou vergezellen op reizen, vergaderingen zou bijwonen en de wetenschap van het autoritaire bewind in de praktijk zou leren. Maar het lot had een ander plan: slechts een jaar na de bevestiging van Kim Jong-un als opvolger overleed zijn vader onverwacht. Kim Jong-un erfde de macht in december 2011.
Kim Jong-un lijkt zich al op jonge leeftijd - hij is immers nog geen veertig - op zijn opvolging voor te bereiden. Veel waarnemers hebben zich afgevraagd of de verheffing van Kim Ju Ae een duidelijk signaal is van haar nieuwe rol als erfgenaam van de Juche-troon. Welnu, een definitieve beslissing is waarschijnlijk nog niet genomen - de kandidate is nog te jong. Maar de frequentie waarmee zij nu op officiële evenementen verschijnt, en de centrale rol die zij daarin speelt, doet vermoeden dat Kim Jong-un grote plannen heeft met de middelste dochter.
Naar de oorzaak van deze haast is het gissen. Afgezien van persoonlijke factoren, of, om het minder beleefd te zeggen, de grillen van de Noord-Koreaanse leider (een man die soms geneigd is zijn emoties te volgen), zijn er ten minste drie omstandigheden waarmee rekening moet worden gehouden.
Ten eerste heeft Kim Jong-un zijn tienerjaren in Europa doorgebracht en lijkt hij in veel opzichten te zijn beïnvloed door de tradities van Europese monarchieën. Hij vindt het bijvoorbeeld niet nodig om zijn vrouw voor het publiek te verbergen. Integendeel, sinds de eerste maanden van zijn bewind treedt hij actief op in het gezelschap van Lee Sol-ju, op wie hij oprecht verliefd lijkt te zijn. Volgens deze logica is het niet ongebruikelijk dat de "prinses", ondanks haar jeugd, al op zeer jonge leeftijd een bepaalde sociale en politieke rol begint te spelen.
Ten tweede, als Kim Ju Ae inderdaad de troon zal opvolgen, moet Kim Jong-un zowel het staatsapparaat als het publiek voorbereiden op het idee dat de macht ditmaal aan een vrouw zal worden overgedragen. In principe is de status van vrouwen in de Noord-Koreaanse samenleving de afgelopen 20 of 30 jaar aanzienlijk verbeterd. Toch kan het besluit om een vrouw voor de toppositie te nomineren tot enige verwarring in het land leiden. Mogelijk heeft Kim Jong-un besloten deze verwarring weg te nemen door de bevolking geleidelijk aan zijn onorthodoxe besluit te laten wennen.
Ten derde kan niet worden uitgesloten dat Kim Jong-un lering heeft getrokken uit de lessen van zijn vader, die ondanks zijn gezondheidsproblemen de beslissing tot het laatste moment heeft uitgesteld. Natuurlijk is de gezondheid van de leider een van de strengst bewaakte geheimen, maar die lijkt te wensen over te laten. In dit geval mag Kim Jong-un, als verantwoordelijk heerser in een absolute monarchie, de fouten van zijn vader niet herhalen uit zorg om de stabiliteit van het land en het behoud van de macht in de handen van zijn familie, maar moet hij zich alvast gaan voorbereiden op een erfgenaam.
Kortom, er is een nieuwe en ongewone ster op het Noord-Koreaanse politieke toneel verschenen.
https://www.rt.com/news/572722-time-for-queen-in-north-korea/